Jump to content

PC-urile cu Windows 11 și AMD Ryzen au probleme din cauza TPM


Denis

Recommended Posts

  • Administrator

1. Nume articol: PC-urile cu Windows 11 și AMD Ryzen au probleme din cauza TPM 
2. Link articol: https://zonait.ro/windows-11-amd-ryzen-probleme-tpm/
3. Descriere articol: 

Încă de la apariția lui Windows 11, funcția de TPM (Trusted Platform Module) a devenit un element pe care oamenii încearcă să-l ocolească cu tot posibilul. Tot ăsta este și motivul pentru care sistemele mai vechi au probleme la instalarea sistemului de operare de la Microsoft. Iar dacă nu era destul de rău și așa, modulul de securitate creează în continuare probleme pe sistemele cu procesoare AMD Ryzen pe care rulează cel mai nou sistem de operare.

Despre TPM am mai vorbit; acesta este un modul hardware care în trecut putea fi adăugat într-un sistem ca și expansiune. Între timp a fost integrat în plăcile de bază, astfel nu mai este nevoie de adăugarea lui separată, ci trebuie doar activat din BIOS. Acesta stochează cheile secrete din funcții precum Windows Hello și Bitlocker, astfel sunt în siguranță dacă securitatea procesorului este compromisă.

AMD și TPM se înțeleg ca șoarecele și pisica

Noile probleme, culmea, nu sunt cauzate de Windows 11. Sursa acestora este de fapt compatibilitatea dintre procesoarele AMD Ryzen și modulul TPM, ori mai de grabă incompatibilitatea dintre ele. Fiind o problemă hardware, apare și pe Windows 10, dar ăsta din urmă nu are probleme odată ce dezactivezi modulul de securitate.

Bug-ul a fost descoperit de AMD și este legat de modul în care Windows și TPM transferă informații. Unele sisteme Ryzen răspund mult mai greu la comenzi care țin de memoria sistemului, astfel generează mici pauze; adică stuttering. Asta nu se întâmplă neapărat în aplicații solicitante și jocuri, ci poate apărea și atunci când sistemul este în idle. Producătorul de procesoare a anunțat că urmează și un fix, dar mai avem de așteptat.

Producătorii de plăci de bază au anunțat că vor lansa update-uri de firmware care să rezolve problema asta, însă acestea vin abia pe la începutul lunii Mai 2022. Până atunci, utilizatorii care întâmpină dificultăți pe Windows 11, fie renunță la sistemul de operare, fie găsesc soluții cu care să ocolească utilizarea modulului TPM. Singura problemă cu ultima varianta este că Microsoft nu oferă suport pentru sistemele care nu folosesc modulul de securitate, deci adio actualizări.

Link to comment
Share on other sites

  • 118
  • 387
  • 30

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...