Jump to content
Nevermore

AMD Ryzen 7 5800X3D este ultimul mare procesor cu memorie DDR4 (review)


Denis

Recommended Posts

  • Admin

1. Nume articol: AMD Ryzen 7 5800X3D este ultimul mare procesor cu memorie DDR4 (review)
2. Link articol: https://zonait.ro/amd-ryzen-7-5800x3d-review/
3. Descriere articol: 

Legenda spune că în anul 2017, din cenușa unui infern cauzat de temperaturile lui FX-9590, AMD lansa o nouă generație de procesoare. Iar într-o piață dominată de gigantul albastru, pășeau sfios primele procesoare Ryzen… lăsăm poveștile cu super-eroi de-o parte și revenim în timpurile noastre, iar în fața voastrăse află AMD Ryzen 7 5800X3D; cel mai bun procesor de gaming pecare-l poți cumpăra în acest moment!

Dar dacă nu ați urmărit subiectul, trebuie să știți că nu asta este propoziția pe care vor s-o audă cei de la AMD, care și-au alintat noua creație, numind-o “Cel mai rapid procesor de gaming din lume!”. Însă ca-n orice poveste cu super-eroi, trebuie să existe și un antagonist al poveștii. Iar rolul acestuia este jucat de Intel, care a reușit să pună cap la cap cel mai rapid procesor de gaming de pe piață, fără mare tam-tam. Și l-au lăsat liber în lume înainte ca 5800X3D să apuce să se prezinte.

Cu toate astea, trebuie să aplaudăm lansarea celor de la AMD. Până la urmă, se prea poate să fie ultimul mare procesor pe o platformă cu memorie DDR4. Iar cu noul standard DDR5 deja în așteptare și pentru AMD, acest procesor este un tribut pentru ceea ce a reprezentat socket-ul AM4 în industria hardware. Până la urmă, este vorba despre platforma cu care tabăra roșie a îngenunchiat, după mulți ani, un Intel care părea că nu poate fi coborât de pe tron fără o luptă grea.

 

Un ultim “hooray” pentru platformele cu memorie DDR4

Intel a lansat Alder Lake de ceva vreme și a făcut primul mare pas necesar pensionării standardului DDR4. Nu ne mai desparte prea mult nici de momentul în care AMD va face cel de-al doilea pas necesar, iar producția pentru chip-urile de memorie DDR4 va începe să scadă masiv, după ani întregi de parteneriat cu procesoare Intel și AMD. Așa că lansarea lui Ryzen 7 5800X3D este un moment important în istoria hardware; marchează ultimul efort pe o platformă DDR4 și o face într-un mod ciudat; dar ciudatul ăla plăcut, întrucât reușește să afirme și victoria AMD în fața celor de la Intel, în sezonul DDR4.

Încă de pe la primele Ryzen 7, AMD reușea să ofere o alternativă demnă de o luptă egală pentru Core i7. Adică bijuteria aia mare de pe coroană. Pentru că vedeți voi, odată cu lansarea primului i7, tabăra albastră a dominat an de an piața, în fața unor improvizații mai mult sau mai puțin fericite de la AMD. Iar când Ryzen has risen, balanța puterii a început să se clatine. Intel erau amenințati la bijuterii, adică la Core i7 și la scurt timp s-au văzut forțați să îi dea naștere lui Frankenstein: prima generație de Core i9 pentru piața mainstream.

Dar printre toate aceste lansări și lupte epice, inovația și-a făcut loc destul de greu, iar singurele mari progrese au venit de la AMD, în timp ce Intel ne-a uimit cât de mult poate să stoarcă o platformă antică și foarte ineficientă. Vorba aia, nu poate mult, da’ încearcă. Iar Intel reușea să domine o piață pe care AMD nu apucase încă s-o cucerească: gamerii.

Procesoarele de la AMD au încercat încă de pe atunci să învingă Intel și abia a patra lansare a fost cu noroc, iar Ryzen 9 5950X, alături de 5900X și 5800X conduceau acum topurile procesoarelor de gaming. Dar s-au întâmplat un 11900K și un 12900K, iar balanța s-a clătinat iarăși. Și vă spuneam eu despre o lansare grăbită cu care Intel a luat fața AMD… ei bine, aia a fost 12900KS, un procesor lansat atât de repede încât primele zile am crezut că era vorba despre KF-ul testat de mine. Iar cu frecvențe care ating 5.5GHz, noul reprezentant al taberei albastre s-a așezat în vârful lanțului trofic din lumea jocurilor.

Toate astea în timp ce AMD se pregătea cu fast de lansarea a ceea ce credeau că va fi cel mai rapid procesor de gaming din lume. Ouch! Și chiar dacă știam că va fi o lupta grea încă dinainte de-al avea la test, am crezut în puterea lui 5800X3D… până la urmă, acasă mă joc pe frac-su mai mare, fără 3D în coadă. Și dacă tot a fost cu lansare în familie, l-am chemat și pe ăsta la petrecere ca să putem să avem și-o comparație directă.

Ce are 5800X3D în plus față de modelul precedent?

O să încep prin a vă atenționa că specificațiile pe hârtie nu sunt neapărat indicatoare ale performanței, mai ales cădacă le punem 1:1 este o șansă bună ca 5800X să vă pară chiar mai potent decât frac-su ‘ăl mic. Și cu astea fiind spuse, haideți să aruncăm o privire peste tabel.

/ Ryzen 7 5800X3D Ryzen 7 5800X
Număr de nuclee 8 8
Fire de execuție 16 16
Frecvență 3.4GHz 3.8GHz
Frecvență Boost Max. 4.5GHz 4.7GHz
L1 Cache 512KB
L2 Cache 4MB 2MB
L3 Cache 96MB 32MB
TDP (Consum) 105W 105W
Tehnologie de fabricație TSMC 7nm FinFET TSMC 7nm FinFET
Tjmax (Temperatură maximă) 90C 90C
     
PCI Express PCIe 4.0 PCIe 4.0
Tipul de memorie suportată DDR4 DDR4
Canale de memorie 2

2

 

Să ridice mâna cine a văzut toate diferențele. Nu de alta, dar e o șansă bună să vă scape unele detalii. Avem două procesoare aproape identice, numa’ că unul dintre ele este mai rapid, adică ăla vechi. Ryzen 7 5800X3D vine cu frecvența de bază de 3.4GHz, în timp ce modelul 2D pleacă de la 3.8. Diferența se mai reduce în Boost, unde 5800X3D atinge maxim 4.5GHz, iar 5800X e oleacă mai rapid, la 4.7GHz.

Nucleele-s aceleași, thread-urile la fel… la naiba! Consumul și suportul pentru memorie sunt identice. Ce le diferențiază? Și dacă ne întoarcem puțin la tabel, avem trei rânduri extrem de importante: L1, L2 și L3 Cache. Aici, Ryzen 7 5800X3D nu doar că are circa de trei ori mai multă memorie, ci aceasta este și mai rapidă grație tehnologiei 3D V-Cache. Știu că sună complicat pentru unii dintre voi, așa că o să încerc s-o țin cât mai clar posibil.

Tada! Bun, deci memoria asta cache vine undeva pe procesor, fix între nuclee și servește drept hol prin care informația trece dintr-un nucleu în altul. Pe 5800X, capacitatea este destul de mică, ceea ce înseamnă că din când în când, există șansa ca memoria cache să se umple. Asta cauzează drop-uri de FPS, ori unde framerate-ul este mare, cauzează instabilitate.

3D V-Cache este practic un strat extra de memorie care triplează spațiul disponibil. Asta înseamnă că procesorul poate calcula liniștit mai multe chestii, precum legile fizicii în jocuri, fără să fie nevoit să transfere calculele extra pentru care n-are loc, înapoi în memoria RAM. Ce am spus până acum, înseamnă că Ryzen 7 5800X3D elimină un bottleneck pe care mulți dintre noi nici măcar nu știam că-l avem în sistem. Asta rezultă în valori FPS mai mari, ori într-o valoare mult mai mică a drop-urilor, adică gaming mai fluid.

Aproape cel mai rapid procesor de gaming

Acum c-am aflat care e diferența dintre 5800X3D și fra-su, e timpul să vă explic de ce nu este cel mai rapid procesor de gaming de pe piață… dar și de ce este cel mai bun. Vedeți voi, nu am avut un 12900KS pe mână, dar faptul că Intel a lansat procesorul mai devreme, mi-a oferit o bază de date impresionant de mare pentru câteva comparații. Nu am inclus niciuna în acest review, dar rezultatele sunt pe internet și sunteți liberi să le comparați cu cele obținute de mine dacă nu mă credeți pe cuvânt.

Cum la birou am făcut trecerea la Intel DDR5, vechea platformă de test AMD a ieșit la pensie. Așa că am improvizat puțin și mi-am folosit propriul sistem pentru acest review. Și avem cam așa: procesor AMD Ryzen 7 5800X3D, placă de baza MSI MPG B550 Gaming Carbon WiFi, memorie Kingston Fury 32GB 3600MHz CL16, stocare Kingston KC2500 1TB M.2 NVMe, placă video GIGABYTE GeForce RTX 3080 Vision OC 10G și o sursă be quiet! Straight Power 11 850W Platinum. Toate astea-s închise într-o carcasă be quiet! Pure Base 500DX, iar pentru răcirea procesorului… ei bine, aici am dat de probleme.

Fix în timp ce făceam testele, pompa sistemului AiO de 360mm pe care-l aveam în PC a hotărât să-mi pună o piedică cât mine de mare și să crape. M-am văzut nevoit să ies în căutare de răciri. Din fericire, GIGABYTE s-au mișcat repede și mi-au împrumutat un AORUS Waterforce X360. Și iac-așa am asamblat Frankenstein-ul ăsta. Știu că nu e frumos și că nici măcar nu mi-am bătut capul să-i mai pun capacele laterale, dar oricum trebuie să-l fac bucăți că să-l curăț după. Dar stați fără griji; testarea s-a întâmplat pe un Windows 11 proaspăt instalat, numa’ cu jocuri și-un Photoshop pe lângă el.

În plus, am testat procesorul și pe o placă de bază GIGABYTE X570S AERO G pentru a vedea dacă este vreo diferență între diferitele chipset-uri de la AMD. Testele au fost aceleași, cu diferențe de maxim 1% între rezultate, iar aici este simplu de tras linie; Ryzen 7 5800X3D nu are neapărată nevoie de o platformă X570 pentru a obține maximul de performanță, deci un punct în plus pe partea de valoare.

Și doar nu credeați c-am oprit comparația cu 5800X la specificații. Toată sesiunea de testare s-a întâmplat de două ori (două și ceva până a crăpat pompă-n ăla), odată cu 3D, odată cu 2D. Sper că nu tre’ să explic gluma.

/ AMD Ryzen 7 5800X AMD Ryzen 7 5800X3D
Cinebench R23 Single-Core 1587 1464
Cinebench R23 Multi-Core 15154 14352
Geekbench 4 Single-Core 7314 7305
Geekbench 4 Multi-Core 45083 44484
Blender 3.1.0 – Monster 109 104
Blender 3.1.0 – Junkshop 67 65
Blender 3.1.0 – Classroom 51 50
V-Ray Benchmark 11567 11235

 

Aici încep să se vadă diferențele. Ryzen 7 5800X3D, pretendent la titlul de cel mai rapid procesor de gaming din lume… pierde în fața lui 5800X în Cinebench, Geekbench și restul testelor sintetice. Iar aici vedem direcția clară din partea AMD: „Tăiați în carne vie, sacrificați ce tre’ sacrificat, doar scoateți din ăsta cel mai rapid procesor de gaming!” Și pentru a testa asta mi-ar fi fost super simplu să leg PC-ul la TV, să dau drumul la gaming 4K cu Ray Tracing și să zic că nu contează oricum, că greul îl duce 3080-ul.

Dar pentru a vedea mai bine impactul pe care îl are procesorul, am realizat toate testele la rezoluție FullHD. Adică unde se situează majoritatea gamerilor, cel puțin conform Steam Hardware Survey. Mă gândeam să mă duc și la 720p, dar până și Steam Deck rulează mai sus și mi s-a părut pierdere de timp.

În plus, am vrut să elimin cât mai multe roți ajutătoare; asta înseamnă fără DLSS, fără Ray Tracing și fără alte șmecherii d-astea pe care placa video le face ca să tragă restul sistemului după ea. Nu tati, gaming randat old-school, cu artfacte, stuttering și toate cele. Mor ca bărbatu’, nu cu airbag! Jocurile alese sunt aceleași din recenzia RTX 3090, că încerc să țin și eu oleacă de consistență aici: Cyberpunk 2077, DiRT 5, Horizon Zero Dawn, Marvel’s Guardians of the Galaxy și Shadow of the Tomb Raider. Toate la Ultra, toate la 1080.

/ AMD Ryzen 7 5800X AMD Ryzen 7 5800X3D
Cyberpunk 2077 – Average 90 122
Cyberpunk 2077 – 1% Low 65 89
DiRT 5 – Average 164 158
DiRT 5 – 1% Low 143 137
Horizon Zero Dawn – Average 144 157
Horizon Zero Dawn – 1% Low 86 96
Marvel’s Guardians of the Galaxy – Average 142 198
Marvel’s Guardians of the Galaxy – 1% Low 108 125
Shadow of the Tomb Raider – Average 192 214
Shadow of the Tomb Raider – 1% Low 144 151

 

Odată trecut prin sesiunea de testare, nu pot să zic decât WOW! Deși unele jocuri nu țin cont de cantitatea mare de cache a lui 5800X3D, cele care se folosesc de ea oferă niște rezultate impresionante. În Cyberpunk 2077, un joc cu o lume open-world foarte mare și densă, am văzut o îmbunătățire masivă de peste 30 de cadre pe secundă, iar valoarea 1% Low care ne indică faptul că stabilitatea jocului a crescut și ea foarte mult, de la 65 la 89FPS. Același lucru este valabil și în Horizon Zero Dawn, Guardians of the Galaxy și Shadow of the Tomb Raider, care taxează destul de tare procesorul. Însă în DiRT 5 vedem și un exemplu de joc care nu se bucură prea tare de Cache-ul în plus, ba chiar tânjește după frecvențele mai mari ale lui 5800X, iar media a scăzut cât să pot observa schimbarea.

Per total, AMD Ryzen 7 5800X3D aduce îmbunătățiri destul de însemnate acolo unde jocurile știu să folosească întreaga capacitate de memorie L3 Cache pe care procesorul le-o pune la dispoziție. Dar trebuie să ținem minte că nu toate jocurile sunt create egal, iar dacă era să compar direct cu un 12900KS, diferențele nu ar mai fi fost atât de mari; ori ar fi înclinat balanța spre procul celor de la Intel, care poate atinge o frecvență maximă cu 1GHz mai mare decât AMD. Iar asta va conta mult mai mult în anumite jocuri, precum cele eSports.

Dacă ești genul de gamer care știe cam ce joacă, este o șansă bună să faci alegerea dintre 12900KS și 5800X3D doar pe baza performanței în X titlu. Sau nu… pentru că acum este momentul să revin la ce am spus mai devreme. Procesorul de la Intel costă bașca 800 de euro, unde 5800X3D vine cu un price-tag mai digerabil de “numa” 450 de coco. Și are și avantajul compatibilității, întrucât nu-ți trebuie placă de baza nouă, memorie DDR5 scumpă și un sistem de răcire diferit ca să-l poți folosi. Ai nevoie de orice sistem Ryzen sănătos în care să zacă un 1700X sau vreun 3600X gata de scos la pensie.

O altă chestie care trebuie menționată este diferența de temperaturi și consum. AMD este blând cu sursa și răcirea ta, iar consumul de 100-110W este neglijabil pe lângă ăia 300 pe care îi suge Intel. Și mai știți că am avut dificultăți în a răci 12900K-ul normal cu sistemul ăsta de răcire? Pe AMD-ul ăsta ai și loc de overclock… opa, stai că s-a spart bula. AMD nu permite overclock pe 5800X3D pentru că memoria aia V-Cache funcționează cu un maxim prestabilit de voltaj, iar producătorul a blocat hardware limitele. Dar măcar obții un procesor stabil, care știi că dă 100% din potențialul său fără nici o setare extra și care e mult mai ușor de ținut în frâu decât nebunia aia la 5 GHz jumate’.

Care este cel mai bun procesor de gaming?

Asta face din AMD Ryzen 7 5800X3D un produs ciudat. Dacă este să îți faci un PC nou, iar diferența până la 12900KF nu te sperie, teoretic ai fi mai avantajat dacă ai merge cu Intel. Ai cea mai nouă platformă, memorie DDR5 care abia acum devine mai populară, simțitor mai multe linii PCIe pentru conectat chestii… înțelegeți unde bat. Dar în același timp, Intel face alegerea asta grea, fiindcă mănâncă mult curent, este scump și probabil generația 13 mii vine cu socket nou.

Bine, logica îmi spune că sunt idiot dacă vă recomand oricare din astea două ca achiziție nouă. Seria 12 mii este prima aventură în lumea DDR5 a lui Intel și următoarea generație s-ar putea să o pensioneze destul de repede. În același timp, Ryzen 7 5800X3D nu e nici cel mai puternic procesor overall de la AMD și mai este și ultimul din generația asta, deci nu prea are sens să cumperi o platformă AM4 cu memorie DDR4 când spre final de 2022 se schimbă foaia.

Dar știți ce a făcut AMD foarte bine în ultimii ani? A vândut procesoare și odată cu ele, a atras mulți potențiali doritori de upgrade. Și ce upgrade mai bun să faci unui sistem Ryzen vechi de două-trei generații, dacă nu cel mai rapid procesor de gaming pe care îl are platforma la dispoziție?! Și din motivul ăsta, accept victoria lui Intel, dar războiul a fost câștigat de AMD, care, cu ultimul bastion al generației AM4 a reușit să lupte umăr la umăr cu 12900KS, cea mai țâțoasă chestie pe care a lansat-o Intel în ultimii ani.

Tragem linie și vedem cum AMD reușește să câștige lupta generației DDR4. După ce a început de jos cu foarte mult curaj, a reușit să ofere produse din ce în ce mai bune, iar totul culminează aici: Ryzen 7 5800X3D este cel mai tare procesor de gaming de pe piață după ce iei în considerare și alți factori, pe lângă performanță. Dar și ăsta la rândul lui este potrivit pentru anumiți clienți. Dacă ai un sistem în care placa video este un bottleneck, să zicem că ai un 6500 XT, un upgrade la procesor s-ar putea să nu aducă mari îmbunătățiri.

În același timp, dacă faci orice altceva în afară de gaming, un 5800X sau un Ryzen 7 5700 cu puțin OC s-ar putea să se descurce la fel de bine. Dar dacă vrei gaming, ai deja o bază solidă și îți lipsește doar un procesor care să îți stoarcă și ultimul cadru pe secundă din jocuri, asta este alegerea cea mai bună.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...