Jump to content

Primele SSD-uri PCIe 5.0 au reușit să atingă o viteză de citire de 13,000MB/s


Denis

Recommended Posts

  • Administrator

1. Nume articol: Primele SSD-uri PCIe 5.0 au reușit să atingă o viteză de citire de 13,000MB/s
2. Link articol: https://zonait.ro/ssd-uri-pcie-5-0-viteze-13000mb-s/
3. Descriere articol: 

Primele SSD-uri PCIe 5.0 nu prea au șanse să-și facă debutul înaintea procesoarelor Zen 4 de la AMD de anul acesta, dar asta nu înseamnă că nu putem urmări prezentări și demonstrații cu specific. Un astfel de showcase a avut loc și la Computex 2022, unde Apacer a dezvăluit primele modele de SSD-uri ce rulează pe interfața PCIe Gen5 și oferă viteze de citire de până la 13,000MB/s.

Producătorul a prezentat astfel două modele. Este vorba despre omonimul Apacer, cu numele de fabrică AS2280F5 și Zadak, adică TWSG5. Primul este vârful de lance în materie de viteză, adică acei 13,000MB/s, în vreme ce al doilea este doar o idee mai lent, la 12,000MB/s. Iar dacă te gândești că vitezele astea îți pot omorî PC-ul, s-ar putea să ai dreptate, dar există o soluție, și anume viitorul. Sau, mai bine zis, tehnologiile viitorului, din care face parte și magicul DirectStorage.

SSD-urile PCIe 5.0 vor pune bazele unui nou standard

Se prea poate ca cele două SSD-uri Apacer să utilizeze controller-ul PS5026-E26, anunțat recent de către Phison. În această privință, specificațiile par să coincidă când ne gândim la vitezele celor două modele. Iar ca fun fact, acestea nu sunt neapărat vitezele maxime pe care le poate atinge un drive pe interfață PCI3 5.0. Mai adaugi niște mii de MB și ajungi la o viteză maximă de 16,000MB/s, doar că dureză ceva până controller-ul este pe deplin actualizat și optimizat ca să poată profita de viteza asta.

Ambele SSD-uri împart același heatsink dedicat răcirii, doar că Zadak include și un heatsink din grafen ultra-subțire, pe care l-ai putea considera mai degrabă un sticker ceva mai grosuț. În orice caz, rămâne de văzut cât de pretențioase vor fi SSD-urile cu pricina în materie de răcire. Ca dată de lansare, noile stocări PCIe 5.0 și-ar putea face apariția odată cu procesoarele Zen 4 (în ciuda faptului că Alder Lake de la Intel oferă suport PCIe 5.0), cam în perioada în care Phison estimează că-și va putea pune pe piață controller-ul E26.

SSD Apacer

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 118
  • 386
  • 30

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...